Klimaat adaptieve inrichting Van Rijnstraat - De Lier

Opdrachtgever: Gemeente Westland
Uitvoeringsperiode: Juni 2020 - Heden
Werkzaamheden Deze straat had bij zware regenbuien veel wateroverlast omdat het water niet goed wordt afgevoerd.

Om dit te verbeteren wordt de huidige riolering op de schop genomen. De rioleringsbuizen en putten worden vervangen en er worden grote kolken geplaatst. Deze kolken zorgen er voor dat het water beter weg kan stromen en naar het riool wordt afgevoerd.

Voordat de bestrating er op kon is er een laag Porodur Lava aangebracht. Dat zorgt ervoor dat het regenwater vertraagt en gelijkmatiger wordt afgevoerd en dus niet voor overbelasting zorgt. Ook de groenstrook dient voor een betere waterdoorlating, en het ziet er natuurlijk mooier uit. Een deel van het water zal terechtkomen in de WADI
Bijzonderheden De weg wordt hol wordt gemaakt waardoor het afschot van de woningen komt en er extra berging is voordat het de huizen bereikt. Daarnaast heeft het een vertragende werking voor de riolering. Er wordt een ‘Drainage Infiltratie Transport (DIT)’ riool aangelegd. Hiermee worden de hoogste en laagte pieken van de grondwaterstand als het ware afgevlakt. Daarnaast worden er ‘wadi’s’ aangelegd, ofte wel Water Afvoer Drainage Infiltratie. Ook de huisaansluitingen worden vervangen.
Locatie Van Rijnstraat, De lier